Debutantenes store dag

Debutantenes store dag

Publisert av Petter Frydenlund den 09.06.22.

Supportercupen 2022 ble en trivelig dag med gamle og nye fjes i finværet på Snarøya, like utenfor Oslo. 

Blant årets påmeldte Tottenham-spillere var det folk som reiste langveisfra fra steder som Sandnessjøen, Bergen, Stavanger, Ålesund, Kristiansand, Skien og Hamar. På laglederbenken var det dessuten mye rutine å hente. Stig-Ottar Engeskaug deltok på sin første supportercup i 1992, mens undertegnede har deltatt hver gang de siste 20 årene, med unntak av en viss finaledag i Madrid. Det er likevel noen nye bekjentskaper som utmerker seg aller mest positivt i årets turnering, noe vi skal komme tilbake til. 

Foto: Eva Groven/Budstikka

 

Høres det gøy ut å være med på supportercupen? Send en mail til petter@tottenhamsvenner.no allerede nå, så får du info om neste års cup når det nærmer seg.

Tottenham-miljøet i Norge har vært relativt stort og aktivt de siste 15-20 årene, men vi ønsker oss stadig tilskudd av nye fjes som bidrar til å holde miljøet gående.

 

God turnering for Tottenham 1

Åpningskampen til Tottenham 1 starter forferdelig mot Liverpool. De røde er et sterkt lag med blant andre Morten Ramm på laget. Det står lenge 2-1, men i jakten på utligning blir vi sårbare bakover, og Liverpool scorer tre kjappe mål til i sluttminuttene. 

I neste kamp er motstander Arsenal. Det er mulig sesongavslutningen i Premier League bidro til at de følte seg underlegne allerede før kampstart. Det ble hvertfall en solid 6-1-seier til Tottenham. I siste gruppespillkamp møter vi Leeds. Leeds stiller med god støtte fra tribunen, men de må likevel gi tapt 4-2 mot et Tottenham-lag som begynner å få fart på sakene.  

I åttedelsfinalen venter Chelsea 2. Hvordan Chelsea deler inn sine lag, har jeg lite kjennskap til, men noe pub-lag var det hvertfall ikke vi møtte. Vi går tidlig opp til 1-0, men blir presset bakover i store deler av kampen. Resultat blir plutselig viktigere enn finspillet, men det holder likevel til en knepen 1-0 seier. Keeperdebutant, 15 år gamle James Martinsen, står igjen som kampens og turneringens store spiller for vår del. Han vartet opp med flere viktige redninger, og blir forhåpentligvis en viktig brikke for supportercup-laget i mange år fremover. 

Det er fortsatt mye kvalitet i Tottenham 1, men skal vi ha ambisjoner om å gå til topps, er det nødvendig at vi også rekrutterer nye og litt yngre spillere. I kvartfinalen ventet Bolton, et lag vi trodde vi skulle være bedre enn. Det var derimot noen slitne og stive ben i starten av kampen som bidro til at vi havnet tidlig under 0-2. Resten av kampen er det vi som styrer, og vi kommer til flere gode muligheter. Det vil seg ikke før i siste spilleminutt da reduseringen endelig kommer. Dessverre blir det for lite tid til noen utligning, og dermed blir det exit på Tottenham 1 i kvartfinalen. 

 

Publaget overrasker positivt 

Årets versjon av publaget, Tottenham 2, gjorde en av sine sterkeste sportslige prestasjoner på mange år. Det ble et oppskriftsmessig 0-3 tap mot Bolton i åpningskampen. Bjørnar Valen, leder i supporterklubben, gjør en god figur mellom stengene, men han får nok flere arbeidsoppgaver enn han trives med en lørdag morgen. 

I andre kamp mot Crystal Palace havner vi tidlig under 0-1, men vi kjemper oss inn i kampen igjen. Tottenham 2 utligner til 1-1 takket være et selvmål fra en Palace-spiller. Proppfulle av selvtillit jakter vi ny scoring. Anders Strand, kjent for harde mottak og knallsterk innsats, blir spilt gjennom alene med keeper. Anders blir sliten og må senke tempo, noe som resulterer i at han blir meid ned bakfra av Palace-stopperen. Straffe til Tottenham! Banens yngstemann, 14 år gamle Sixten Engeskaug, tar selvsikkert straffesparket. Stang inn! Tottenham 2 leder 2-1 over Crystal Palace. Vi presses litt bakover, og Palace utligner til 2-2 rett før slutt. Det er likevel en svært fornøyd spillertropp som prøver å få igjen pusten etter andre kamp. 

Dermed ligger publaget ett poeng foran skjema inn mot avgjørende kamp mot Fulham. Her møter vi et ungt og veltrent mannskap. Da Fulham også spiller i hvite drakter, er det nødvendig at ett lag spiller i bar overkropp. Kanskje like greit at Fulham-gjengen melder seg frivillig. Fulham setter kjapt inn 1-0. Tottenham 2 kjemper seg tilbake i kampen i det Sixten Engeskaug runder keeper og setter inn sitt andre mål for dagen. Den 14 år gamle debutanten står frem som andrelagets store stjerne. Litt senere går Fulham igjen opp i ledelsen. Tottenham 2 gir likevel ikke opp, anført av Mats Oustad, som jakter sin første scoring i supportercupen. Etter et bra innlegg dukker Anders Strand opp igjen og bredsider inn nok en utligning. Nå er vi kun én scoring unna avansement! Det er uvisst hva som skjer med laget nå, men det kan ha spredd seg en frykt for at vi faktisk skulle kvalifisere oss for sluttspillet. De skjorteløse Fulham-spillerne klarer i alle fall å sette to kjappe scoringer, slik at det ender fortjent 4-2 til Fulham. Stemningen på benken etter siste kamp er uansett god. Ett poeng og fire scoringer er virkelig noe å ta med seg hjem. 


Gleder seg til neste 

Stian Slåen fra Skien var blant flere spilllere som deltok for første gang, og han forteller til  Tottenhamsupporteren at han ikke angrer på det.  

-  Jeg har egentlig tenkt på å melde meg på mange ganger tidligere, men har slått det fra meg, da jeg er litt sjenert og siden jeg ikke kjente noen. Men nå tenkte jeg at det ikke kan være så ille, og det angrer jeg ikke på, sier Stian.
 
- Hvordan var opplevelsen? 

- Opplevelsen var utrolig bra, og jeg gleder meg til neste år allerede.  

- Hvordan opplevde du det sportslige nivået? 

- Det var vel midt på treet, det. Jeg ørte at de kalte andrelaget for publaget og det stemmer nok det. Det er fint at det er forskjellige nivåer, så alle som ønsker kan være med – uansett alder og ferdigheter. 

Foto: Eva Groven/Budstikka

 

 Stort å slå rivalene 

 Anders Holmefjord er en annen Tottenham-spiller som er godt fornøyd med dagen.

- Opplevelsen var utrolig gøy, alt var nærmest perfekt. Været, folkene, resultatene. Vi slo både Arsenal og Chelsea – det veier opp for følelsen av at vi burde kommet enda lenger. Jeg fikk møte en herlig gjeng med likesinnede og skulle gjerne fortsatt alle diskusjonene på Scotsman utover kvelden, sier han.

Han innrømmer at han var veldig spent på det sportslige nivået på forhånd. 

- Jeg hadde jo lest om finaler og pokaler tidligere år. Heldigvis var det akkurat passe for meg, Tottenham 1 stilte med et solid lag, og det gjorde at det var veldig gøy å spille. Motstanden varierte ganske mye, men de fleste var hyggelige og spilte fair, sier han.

- Det var også positivt å se en del jenter på banen. Dette skal ikke være en guttecup, legger han til.

Anders er i likhet med Stian glad for at han fikk med seg årets turnering:

- Jeg håper jeg får muligheten flere ganger. Neste gang skal jeg bli med på banketten også!

 

Tottenham historiens beste

 Det er alltid mulig å revansjere eventuelle tap på banen ved å vinne festen når man møtes til bankett etterpå. Men sportslig var det i alle fall ingen som kunne bryne seg på Ipswich Town. De vant finalen og tok sitt tredje strake trofe! 

 Det er likevel Tottenhams Venner som fortsatt er mestvinnende supporterklubb i supportercupen med hele fire pokaler i skapet.