Mangfoldet som er Tottenham

Mangfoldet som er Tottenham

Publisert av Bjørnar Valen den 10.10.23.

Den største offisielle supporterklubben til Tottenham Hotspur finner man her til lands. Med over 6000 medlemmer er det kun klubben selv som har flere. Blant disse mange tusen medlemmene finner vi alt fra forfattere, høytstående politikere og bedriftsledere til leger, sykepleiere, ingeniører, lærere, butikkmedarbeidere og alt imellom.

Ja, til og med Hans Majestet Kong Harald er supporter av Tottenham, og vi sender alltid en kopi av bladet vårt til slottet, slik at han kan holde seg oppdatert på alt som skjer rundt klubben vår.

 Men denne artikkelen skal ikke handle om dem. Den handler om en helt vanlig uvanlig fyr som heter Ola, en ihuga Tottenham-supporter.

 Ola har en lett utviklingshemning og bor på Vidaråsen, en liten landsby som er et bo- og arbeidsfellesskap for både mennesker med utviklingshemning og medarbeidere. I landsbyen finnes det meste man trenger i dagliglivet – butikk, bakeri, snekkerverksted, sykkelverksted og en hel del andre ting, hvor beboerne er med i den daglige drift.

 Regissør Ragnhild Nøst Bergem har kjent Ola siden 2014. Gjennom en drøy time tar hun oss med inn i hverdagslivet til Ola, med både opp- og nedturer. Filmen handler på ingen måte om Tottenham, men gjennom filmen både ser vi Ola i Tottenham-drakt og drar kjensel på en kalender fra Tottenhams Venner i bakgrunnen. Jeg tror kanskje Lucas Moura er en liten favoritt hos Ola.

Både Tottenhams Venners kalender og en annen kalender med Lucas Moura har fått plass på veggen. Foto: Einar Film/Euforia. 

 Til NRK sier Ragnhild Nøst Bergem blant annet: - Filmen handler om det å være menneske, om å finne sin plass, om å høre til. Det å ha noen rundt seg som kan støtte deg, slik at du tør å ta noen sjanser og tør å være deg selv.

 Å være fotballsupporter er ikke helt ulikt, uansett hvilket lag det er. Man finner sin plass, føler tilhørighet og finner støtte i andre rundt seg når ting svinger opp eller ned. Mange blir venner langt utover fotballen og finner støtte ikke bare når fotballkampen går bra eller dårlig, men også ellers i livet.

 Ragnhild og Ola har sammen skapt en usedvanlig varm og fin dokumentar, og den viser at det eneste uvanlige med Ola er at han er filmstjerne – ellers er han et menneske, akkurat som du og jeg.

 Filmen, som heter "Ola – en helt vanlig uvanlig fyr", har premiere på kino 13. oktober. Den vil etterhvert også vises på tv, og kan trygt anbefales.

 Og nå kan vi også føre filmstjerner på lista over medlemmer i Tottenhams Venner også. 

I denne scenen fra filmen ser vi Tottenham-drakta på når Ola tar oppvasken på kjøkkenet. Foto: Einar Film/Euforia. 

 

Foto øverst i saken: Ola og Tete Lidbom etter festpremieren på Gimle Kino i Oslo. Foto: Oliver Stene Johansen.