Påskenøtter på podkast!

Påskenøtter på podkast!

Selvsagt er Tottenhams Venners påskenøtter på plass i år også - i år som podkast. 

I studio sitter Marius Solberg Anfinsen, Leif Konrad Borsheim og Stig-Ottar Engeskaug, som alle er styremedlemmer i Tottenhams Venner. 

Trioen har klekket ut 35 spørsmål til deg i den nyeste episoden av podkasten vår, Golden Cockerel. Fem spørsmål fra hvert tiår helt fra 1960-tallet og til 2020-tallet.

Løsningene på årets påskenøtter får du i en egen podkastepisode som slippes 2. påskedag (mandag 1. april). 

Kos deg med oppgavene i påsken, se hvor mye du kan, hvor mye du kan google deg fram til og lær noe nytt om det kjære laget vi alle heier på. I år er oppgavene kun for deg selv og påskekosen, svarene skal ikke sendes inn noe sted. 

Riktig god påske fra alle oss i Tottenhams Venner! 

Her er spørsmålene og svarene i skriftlig variant 

1960-tallet

1. Hva heter den notoriske målscoreren som scoret 208 mål på 317 kamper for Tottenham? 

Svar: Bobby Smith.

2. Jimmy Greaves scoret hat-trick i sin første offisielle Spurs-kamp. Et av målene var til og med et brassespark. Men hvilken klubb spilte vi mot da han scoret sine første tre offisielle mål?

Svar: Blackpool.

3. I 1962 vant Tottenham FA-cupen. På den tiden var det helt vanlig at vinnerlagets kaptein fikk med seg matchballen hjem. Men det skjedde ikke etter FA-cupfinalen i 1962. Hvem var det som fikk med seg den offisielle matchballen hjem?

Svar: Dommeren, Jim Finney.

4. I 1963 vant Tottenham Europacupen mot Atletico Madrid med utrolige 5-1. Spilleren vi skal frem til her scoret mål i denne kampen, men han er også den eneste Tottenham-spilleren vi vet om som har scoret hattrick i et North London-derby. Hvem er det?

Svar: Terry Dyson.

5. For Tottenham var det et enormt suksessfullt tiår og vi vant også Charity Shield i 61, 62 og 67. Vi vant også FA-cupfinalen mot Chelsea i 1967. Den finalen fikk et litt spesielt kallenavn ettersom begge lagene var fra London. Hva var kallenavnet?

Svar: Cockney Cup Final. 

1970-tallet

1. Ligacupfinalen i 1971 ble vunnet etter to mål av Martin Chivers. Vi vant mot et Aston Villa-lag som hadde rykket ned til nivå tre i England. En av legendene på banen leter vi etter. Et hint på veien er at han også har vært trener for den norske fotballklubben Start. Hvem er det? 

Svar: Steve Perryman.

2. Vi er kommet til UEFA-cupfinalen i 1972 og en helengelsk finale mot Wolverhampton. Tottenham vant trofeet etter å ha vunnet 2-1 på Molineux og senere spilt uavgjort 1-1 på White Hart Lane. På banen i disse oppgjørene var det faktisk to spillere som har spilt to kamper for hver sin norske klubb. Hvem er de to spillerne som var på banen i UEFA-cupfinalen i 1972 og som har spilt for en norsk klubb hver? Og hvilke to klubber er det snakk om?

Svar: Martin Chivers som har spilt for Vard Haugesund og Jim McCalliog som har spilte for ski- og fotballklubben Lyn.

3. Ligacupfinalen i 1973 var en jevn batalje fram til Ralph Coates satte et godt plassert skudd nede i høyre hjørne for Keelan. På det tapende lag spilte det en mann som senere skulle ha to perioder som caretaking manager i Tottenham. Hvem er det?

Svar: Doug Livermore.

4. I en periode ble det spilt en egen ligacup mellom de italienske og engelske ligacupvinnerne. Turneringen ble ingen stor suksess, men den ble gjennomført i fem år. Og Tottenham er på den korte listen over klubber som har vunnet den. Spurs vant i 1971. Hva het denne spesielle varianten av en turnering?

Svar: Anglo-Italian League Cup.

5. Hvor mange trofeer har Tottenham vunnet i år som ender på 1?

Svar: 14. 

1980-tallet

1. I 1980/81-sesongen hadde spillere som Archibald, Crooks og Robers sitt inntog i Tottenham, mens vi hentet opp Ian Crook og Tony Parks fra ungdomslagene. Vi spilte FA-cupfinaler mot City, begge gikk på Wembley med en ukes mellomrom. I kamp to kom Ricky Villas enorme scoring. Det har du ikke glemt hvis du har sett det. Kom deg inn på YouTube med det samme om du ikke har fått det med deg. Kampen vant vi til slutt 3-2 men vi har et litt mer finurlig spørsmål: Hvor mange innbyttere kunne hvert lag ha i finalen i FA-cupen dette året?

Svar: En. 

2. Som vinnere av FA-cupen 1980/81 spilte vi Charity Shield mot Aston Villa 22. august samme år. Kampen endte 2-2 og dermed delte klubbene trofeet mellom seg i seks måneder hver. Det var normalt på den tiden, deling av trofeet skjedde faktisk 11 ganger mellom 1949 og 1991. Charity Shield heter ikke denne kampen mellom fjorårets serie og cupvinner lenger. Kampen skiftet navn i 2002. Hva heter denne engelske supercupen i disse dager?

Svar: Community Shield.

3. Til sommeren kommer et svensk stortalent til Tottenham. Lucas Bergvall takket nei til Barcelona for å komme til Nord-London og spille under Ange. Svensken hentes fra Djurgården. I 1985 var en Tottenham-legende utlånt fra Millwall til nettopp Djurgården. Det var noen år før spilleren kom til Spurs, men han gjorde seg bemerket i Sverige med 13 mål på 21 kamper under utlånet sitt. Du kjenner han under et annet fornavn, men opprinnelig heter han Edward Paul før sitt mer kjente etternavn. Hvem leter vi etter?

Svar: Teddy Sheringham.

4. I 1987 tapte vi en FA-cupfinale, mot Coventry. Det avgjørende målet var et selvmål av Gary Mabbutt. Han satte ballen i eget nett med kneet da han forsøkte å blokkere et innlegg i første ekstraomgang. Gary Mabbuts knee ble etter denne kampen opphavet til noe ganske spesielt. Vet du hva?

Svar: Coventry supporternes fanzine, Gary Mabutt’s knee.

5. I 1984 vant Tottenham UEFA-cupen igjen, denne gang mot Anderlecht. Hvilke to spillere er de eneste som har spilt for både Tottenham og Anderlecht i nyere tid?

Svar: Jan Vertonghen og Nacer Chadli.

1990-tallet

1. Da 1992/93-sesongen tok til så Premier League dagens lys for første gang. Hvem trente Tottenham i den første sesongen i Premier League?

Svar: Doug Livermore og Ray Clemence.

2. Husker du Ruel Fox? Den kvikke midtbanespilleren spilte mer enn 100 kamper for Tottenham fra 1995 til han forlot klubben i år 2000. I 2004 tok han over som spillende trener for Montserrat og der ga han seg selv to landskamper. I dag har han blitt 56 år og han er styreformann i en engelsk fotballklubb. Hvilken? 

Svar: Whitton United som ligger i Suffolk og tilhører Eastern Counties League.

3. Hvilken spiller har denne rekkefølgen på proffkarrieren sin fra 1992 til 2012? Tottenham, Middlesbrough, Everton, Liverpool, Leeds, Nottingham Forest (utlån) og Hull.

Svar: Nicky Barmby.

4. Hvor mange trenere (med caretakere og delte posisjoner) hadde Tottenham i løpet av 90-tallet?

Svar: 11. Terry Venables 87-91, Peter Shreeves, Doug Livermore og Ray Clemence, Osvaldo Ardiles, Steve Perryman (caretaker), Gerry Francis, Chris Hughton (caretaker), Christian Gross, David Pleat og George Graham.

5. Denne sesongen har vi blitt totalt bortskjemt med scoringer fra Spurs. Det scores i nesten alle kamper, men slik har det ikke alltid vært. I 1998-99-sesongen scoret Spurs 47 mål på en hel sesong. 28. desember 1998 vant Spurs 4-1 mot Everton og 2. mars 1999 ble det 3-0-seier mot Southampton. Men hvor mange mål ble scoret på de seks ligakampene mellom disse datoene?

Svar: To. Fire av de seks kampene i perioden endte 0-0, mens i de to siste ble det 1-1. Steffen Iversen og Tim Sherwood var de eneste målscorerne for Spurs i Premier League på disse mer enn to månedene.

2000-tallet

1. Tre dager etter at det nye årtusenet hadde blitt ønsket velkommen spilte Tottenham sin første kamp for året. Hva ble resultatet i hjemmekampen mot Liverpool og hvem scoret i oppgjøret?

Svar: Seier 1-0, målscorer Chris Armstrong.

2. På 2000-tallet vant Tottenham en pokal! Det var ligacupen i 2007-08-sesongen. Juande Ramos var trener og Chelsea ble senket i ekstraomgangene på Wembley. Jonathan Woodgate ble helten og trofeet var i boks. Men ligaformen dette året var ikke like mye å skryte av. Det ble kun 11 seire i serien, 13 uavgjorte kamper og 14 tap. Hvilken plass endte Tottenham på i sesongen da laget tok sitt til nå siste store trofe?

Svar: 11. plass.

3. I år 2000 smadret Tottenham sin tidligere overgangsrekord og smalt 11 millioner pund på bordet for spissen Sergej Rebrov. Det gikk ikke helt etter planen og Rebrov ble utlånt til Fenerbache i 2002. I 2004 forlot han Spurs permanent etter 60 kamper og bare ti mål for klubben. Hvor mye fikk Tottenham igjen da han dro videre i 2004?

Svar: Ingenting. Han gikk fra Spurs etter at kontrakten utløp og signerte så for West Ham.

4. I fjor sommer signerte Tottenham Brennan Johnson fra Nottingham Forest. Det er ikke første gang Tottenham har hentet spillere fra Nottingham. Det gjorde de også på deadline day i 2005. Og de hentet ikke bare en, men to spillere i en avtale som visstnok var verdt rundt åtte millioner pund. Hvem var de to spillerne som kom til klubben samtidig fra Nottingham Forest?

Svar: Michael Dawson og Andy Reid.

5. I sesongoppkjøringen til 2003-04-sesongen spilte Tottenham en kamp mot Orlando Pirates i Sør-Afrika. Pirates vant kampen 2-1 og en av spillerne ble til og med hentet til Tottenham. Han fikk få kamper for Spurs før kontrakten ble kansellert, men han scoret et mål. Neste destinasjon for denne spilleren ble Norge og Vålerenga. Der var han med på laget som tok seriegull i 2005. Hva heter spilleren?

Svar: Mbulelo Mabizela. 

2010-tallet

1. I 2016-17-sesongen tok Tottenham 86 poeng! Harry Kane scoret 35 mål! Og Spurs tapte bare 4 av 38 kamper i Premier League! Målforskjellen var også ellevill. Hvor mange plussmål hadde Tottenham denne sesongen? 

Svar: 60! Målforskjellen var 86-26.

2. Hvor mange kamper tapte Tottenham på White Hart Lane i sesongen 2016-2017? Hva ble resultatet i siste hjemmekamp? Og hvem scoret for Spurs i den siste kampen på White Hart Lane? 

Svar: 0 tapte kamper, 2-1-seier mot Manchester United og målscorerne var Victor Wanyama og Harry Kane.

3. En til om den vanvittige 2016-17-sesongen. For etter siste hjemmekamp var det enda to seriekamper igjen. Det var bortekamper mot Leicester og Hull og resultatene ble henholdsvis 1-6 og 1-7. Harry Kane var i en vanvittig form og var selvsagt på scoringslisten også på tampen av sesongen. Hvor mange mål scoret tidenes toppscorer på disse to siste kampene for sesongen?

Svar: Syv. Fire mål Leicester og tre mot Hull.

4. 3. april 2019 kunne Son sette inn tidenes første offisielle mål på Tottenham Hostpur Stadium. Kampen endte med 2-0-seier over Crystal Palace. Men når skulle stadion egentlig vært innviet og mot hvem? 

Svar: Helgen 15.-16. september 2018, mot Liverpool.

5. Harry Kane ble toppscorer for Tottenham ni år på rad før kan dro til Tyskland. Fra 2014-15-sesongen og helt til 2022-23 var det han som hamret inn flest mål for sitt kjære Spurs totalt hver sesong. Det er nesten vanskelig å huske tiden før, men som avslutning på 2010-tallet lurer vi på hvem som var toppscorer for Tottenham sesongen før Harry Kane tok over showet? Vi leter altså etter den som scoret flest mål i alle turneringer i 2013-14-sesongen.

Svar: Emmanuel Adebayor (14 mål).

2020-tallet

1. 2019-20-sesongen bød på mye forskjellig. Tottenham sparket Mauricio Pochettino på høsten i 2019 og inn kom Jose Mourinho. Det nye tiåret startet og plutselig sto hele verden i en pandemi. Tottenham spilte ingen kamper mellom 7. mars 2020 og 19. juni, samme år. Det var også noe helt annet som inntok Premier League for første gang denne sesongen, til stor debatt. Hva var det?

Svar: VAR.

2. Inkludert denne sesongen, hvor mange sesonger på rad har Tottenham vært i den øverste divisjonen i det engelske ligasystemet?

Svar: 46.

3. Vi har regnet oss fram til at Spurs har hentet 10 spillere på permanent basis i løpet av sommer- og januarvinduet denne sesongen. Hvor mange kommer du på? 

Svar: Dejan Kulusevski, Pedro Porro, Guglielmo Vicario, James Maddison, Manor Solomon, Ashley Phillips, Micky van de Ven, Alejo Veliz, Brennan Johnson og Radu Dragusin.

4. Ange ledet sin første klubb allerede i 1996 og har holdt det gående siden. Vi har talt 10 ulike lag før han endte i Spurs sommeren 2023. Kan du nevne fem av dem? 

Svar: South Melbourne (A), Australia U17, Australia U20, Panachaiki (Hellas), Whittlesea Zebras (A), Brisbane Roar (A), Melbourne Victory (A) Australia, Yokohama F. Marinos (Japan) og Celtic (Skottland).

5. Årets siste oppgave handler om den fantastiske kapteinen vår, Son Heung-min. I dag (før kampen mot Luton) ligger han på delt 5. plass over tidenes toppscorere i klubben, sammen med Cliff Jones. Årets siste spørsmål i påskenøttene er hvem de fire foran Son på listen er.

Svar: Harry Kane (280), Jimmy Greaves (268), Bobby Smith (208), Martin Chivers (174).

 

Her kan du høre oss 

Du finner den nye episoden, og hele arkivet med gammel pratemoro fra Tottenhams Venner, der du hører podkast. Finn oss på Spotify eller iTunes, og lytt i vei. Du kan også søke oss opp på tjenester som Podme eller Podimo, bare søk opp Golden Cockerel.

 

Gi oss tilbakemeldinger

Vi vil høre fra deg! Hva vil du høre om i podkasten? Noen gjestetips vi bør få med oss? Eller har du andre innspill med ris eller ros? Send en e-post til kontakt@tottenhamsvenner.no så kan vi gjøre favorittpodkasten din bedre sammen.