Harry Kane – en legende blir til

Foto: Matthew Childs
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Harry Kane drar frem den ene vanvittige prestasjonen etter den andre. Denne måneden ser vår skribent på sesongen hans så langt og ikke minst hvor langt (eller kort) det er igjen mot de største målscorerne i klubbens stolte historie. 

Etter fjorårets sesong stoppet Harry Kane på 99 mål for Tottenham Hotspur. Etter en målfattig august scoret han seks mål de følgende ukene og befinner seg i skrivende stund på 14. plass på listen over tidenes målscorere for klubben.

I april 2015 kom artikkelen Gjennombruddets andre akt på trykk her i Bill Nics arv-spalten. Året før skrev jeg om Kanes gjennombrudd i supporterbladet. Denne gangen, etter han rundet 100 scoringer for Spurs er det på høy tid å skrive om Harry igjen!

LES ALLE TIDLIGERE UTGAVER AV BILL NICS ARV HER

One of our own

He’s one of our own. Fortsatt. Det er nesten for godt til å være sant. Det er sant helt til det ikke er det, og akkurat det innrømmes gjerne fra denne kanten. I en tid fansen har gitt opp å tro på lojalitet fra spillerne, virker Harry Kane som noe for seg selv.

På mange måter, men også det at han er fan av klubben han er den største stjernen i. Selvsagt finnes det ingen garantier for at han blir, det har vi lært gang på gang. Men alle uttalelser som kommer fra mannen selv forteller om en spiller som ønsker å slå rekorder og vinne pokaler for Spurs.  

Svak start

Som en beskrivelse av Kanes 2015/16-sesong, ble det sagt av en journalist som fulgte klubben tett at «Det er som om historien om Harry Kane er skrevet av en åtte år gammel Harry Kane».

Hva skal vi da si om fortsettelsen? I fjor var han skadet i flere måneder på høsten. Da han var tilbake var han rusten, men det skulle ikke ta lang tid før det sa pang igjen, før han på nytt økte takten.

Med to kamper igjen å spille lå Kane to mål bak Lukaku på scoringstoppen i Premier League. Etter fire mål mot Leicester og hat-trick mot Hull havnet han fire mål foran totalt, etter at Lukaku kontret med en scoring i siste runde. Han var igjen, for andre sesong på rad, toppscorer i Premier League.

Han har allerede låst inn siktet på den tredje gullstøvelen. Men en svak måned i august uten scoringer for Spurs, har han virkelig slått tilbake nå i september - slik han alltid gjør!

September

For når Kane først er i scoringsform er han en umulig mann å stoppe. To mål mot Everton, to til mot Dortmund, to mot West Ham og tre mot APOEL. Han har scoret 11 mål i Premier League siden mai, to mer enn Arsenal. Han har scoret fem mål totalt i Champions League allerede.

Med årets første scoring rundet han de første 100 scoringene for Tottenham Hotspur. Med sitt siste mål mot West Ham inntok han 14. plassen på listen over de mestscorende spillerne i klubbens historie.

Det er en liste han kommer til å klatre voldsomt på i løpet av sesongen. Legendene kommer på rad og rekke oppover på listen. En etter en kommer de til bli forbigått av Harry Kane. Hvor høyt kan han komme de neste sesongene?

Hoddle med 110 scoringer

På plassen foran Kane ligger Glenn Hoddle, spilleren mange mener er tidenes beste Tottenham-spiller - og i alle fall sikker i topp tre. Han scoret 110 mål i løpet av sin karriere for Spurs, og det er i skrivende stund to mer enn Harry. Hoddle spilte 490 kamper for Spurs, mens Harry har spilt 172 så langt i alle turneringer.

På de neste plassene følger Jimmy Dimmock (1919-319 på 12. plass med 112 scoringer og 11. plassen innehar Les Bennett med 117 mål. Ni scoringer gjenstår for Harry til å nå igjen Bennett som spilte for Spurs mellom 1946 og -54 og fikk med seg den første av to ligatitler i historien.

Holder Kane seg skadefri og i form er det ikke umulig å nå 120 scoringer før utgangen av året.

Topp 10

Kane er så ambisiøs at det ikke stopper der. Selvsagt stopper det ikke der. På de neste plassene følger det tett med legender. Robbie Keane med sine 122 scoringer, Sheringham på 9. plass med 124, så kommer selveste Alan Gilzean på 8. plass med 133, før Len Duquemin (1947-57) med sine 134 scoringer troner på 7. plass på den gjeve listen.

George Hunt (1930-37) har 6. plassen med 138 mål. 39 scoringer for Kane i årets sesong? Han har i så tilfelle 30 scoringer igjen. Det er et veldig hårete mål, men topp 7/8 er i alle fall innenfor rekkevidde før Harry reiser til Russland neste sommer.

5. plass

“I was in school - I think I was in year seven. I was playing football on the street with all my mates and this black Range Rover turned up. Jermain Defoe just got out and started playing football with us. I was only 11 or 12 at the time. It was mental. It was great for him to do it and we spoke about it when he was at the club. He remembers it and it’s definitely a memory I won’t forget.” Harry Kane forteller om da han som liten gutt møtte et av sine store idol på den tiden, mannen som innehar 5. plassen på listen over mestscorende spillere for Spurs - Jermain Defoe.

143 mål er langt frem, men med det scoringssnittet Kane har hatt det siste året knapper han stadig innpå, og det virker usannsynlig at Defoe vil beholde den 5. plassen veldig lenge. Kane selv er i ferd med å få en status i klubben som langt overgår den statusen Defoe kunne drømme om.

Jones, Chivers og Smith

Toppen av listen er preget av spillere fra 60- og 70-tallet, storhetstiden under Bill Nicholson, mannen som denne spalten hyller i navnet. Med sine 159 scoringer lå den opprinnelige lynvingen fra Wales, Cliff Jones, 60 scoringer foran Kane etter endt fjorårssesong, mens Martin Chivers har 174 scoringer.

På andreplass finner vi Bobby Smith, storscoreren fra dobbel-laget med 208 mål. Scoringssnittet til Smith var enda bedre enn det Kane har nå, han scoret målene sine på 317 kamper, en scoring hvert 137. minutt. Kane kan, så langt i Tottenham-karrieren, vise til en scoring hvert 142. minutt.

Jimmy Greaves

Øverst på listen kroner selveste Jimmy Greaves. 266 mål scoret Jimmy Greaves for Spurs og er med det inntil videre den soleklare toppscoreren for klubben. Han scoret disse målene på 379 kamper. Greaves scoret et mål hvert 128. minutt for klubben, hakket bedre enn sin spisspartner Smith. Det er imponerende tall og det over en periode på ni sesonger.

Skulle Kane score slik han har gjort hittil i Spurs vil han trenge 261 kamper for å tangere spisslegenden, men hvis vi ser på tallene fra forrige sesong og året 2017 ser det enda bedre ut. Målsnittet til Greaves er det beste i klubben, men i fjor scoret Kane 35 mål på 38 kamper. Det er et mål hvert 98. minutt. Da ville Kane brukt 175 kamper for å nå igjen Greaves.

Enda råere er statistikken for 2017. 34 mål på 30 kamper er helt usannsynlig bra og gir en scoring hvert 79. minutt. Greaves’ rekord er en gjev rekord å sikte på, men der er flere rekorder å ta av. 

Rekorden over flest scoringer i toppdivisjonen gjennom alle tider tilhører også Jimmy Greaves. Han spilte også for Chelsea og West Ham i sin tid og noterte seg for 357 toppligascoringer totalt. Kane har 82 scoringer i Premier League, og her ser vi hvor langt han har igjen for å virkelig ta igjen Greaves. 

Premier League-rekorden 

Ofte blir de gamle statistikkene glemt, men det kan være gøy å se hvordan Kane sammenlignes med de mer moderne stjernene. Etter seks runder av årets Premier League har 26 spillere scoret 100 eller flere mål i Premier League.

På denne listen finner vi blant annet Peter Crouch med sine 104 mål på 24. plass, Robbie Keane på 14. plass med 126 mål, Sheringham med 146 scoringer er på 10. plass, Les Ferdinand på 9. plass har 149 mål og den høyeste plasseringen til en eks-Spurs spiller er Jermain Defoe som ligger på 7. plass med 159 mål. På topp fem finner man Henry med 175 mål, Lampard med 177 på 4. plass, Andy Cole på 3. plass med 187 mål, Rooney på 2. plass med 200 mål og på topp finner vi Alan Shearer med 260 scoringer i Premier League.

178 mål igjen. Han er mer enn kapabel til å klare det. Det er bare å gni hendene sammen, det er mye gøy i vente fra Harry Kane. 


Siste på forumet