White Hart Lane

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tottenhams kjære hjembane er gammel og ærverdig. Her er banens historie. 

Onsdag 8. juli 2015 kom tegningene for det som skal bli vår nye hjemmebane. Den skal stå klar til sesongstart 2018/19. Her er alt du trenger å vite om den nye stadion

Foto: Tottenham Hotspur. Artikkelen fortsetter med banens historie under bildet.

west aerial night page

Fakta WHL

- Formelt åpnet: 4. september 1899

- Tribunekapasitet: 36.400

- Tilskuerrekord: 75.038 mot Sunderland, FA Cup 6. runde, 5. mars 1938

- Banemål: 100,5 meter x 66,7 meter (110 yards x 73 yards)

Adresse

White Hart Lane
Bill Nicholson Way
748 High Rd
Tottenham
London
N17 0AP 

Banens historie

Tottenham Hotspur flyttet til sitt nåværende hjem i 1899 etter at det ble klart at deres daværende stadion, Northumberland Park, ble for liten. Etter en tribuneulykke i en kamp mot Woolwich Arsenal med 14.000 tilskuere (dobbelt så mange som stadion kunne ta) ble det besluttet å finne et nytt sted til Tottenhams hjemmekamper.

Valget falt på et område eid av bryggeriet Charrington som lå bak vertshuset White Hart. Eieren av vertshuset, George Beckwith, hadde satt opp en planteskole på stedet bak vertshuset sitt som lå i 750 High Road.

Den første kampen

Tottenham leide området av bryggeriet og den første grassmatta ble lagt av banemester John Over. Mobile tribuner fra Northumberland Park ble satt opp og ga ly for 2500 tilskuere. Mandag 4. september 1899 ble den første kampen spilt. 5000 mennesker møtte opp for å se Tottenham slå Notts County 4-1 i en vennskapskamp. De totale inntektene fra oppgjøret beløp seg til £115.

Den følgende lørdagen møtte 11.000 tilskuere opp for å se den første ligakampen som ble spilt på White Hart Lane. Det ble en 1-0 seier over Queens Park Rangers i Southern Leauge.

Utbygging

Innen fem år hadde stadionen seteplass til 500, ståplass under tak til 12.000 og en total tribunekapasitet på 32.000. Betinglesene i leieavtalen var til hinder for klubbens ambisjoner og det ble besluttet å selge aksjer i klubben for å skaffe til veie de £8,900 man behøvde for å kjøpe nytt område, samt £2,600 for området i Edmonton End. En voll ble bygget ved Paxton Road og disse tilpasningene økte stadionkapasiteten til 40.000.

Etter at statusen i Football Leauge var sikret, ble planene om en ny hovedtribune laget av stadionarkitekt Archibald Leitch. 5.300 seteplasser med ståplasser til 6.000 ble bygget, og åpningen stod den 11. september. Første match var mot Manchester United, vår første kamp i 1. divisjon.

Ble til White Hart Lane

I løpet av 1909 ble også East Stand overbygget og utvidet og to år etter, da tretribunene ble byttet ut med betong, var tribunekapasiteten oppe i pene 50.000. Stadionen ble nå referert til som White Hart Lane etter å ha blitt kalt High Road stadion eller White Hart Stadion fram til dette.

Inntektene fra cupseieren i 1921 ble brukt til å bygge en toetasjers tribune ved Paxton Road og to år senere fikk Park Lane-siden en lignende tribune. Kapasiteten var nå oppe i 58.000, 40.000 av dem var under tak.

Slik så banen ut på 1920-tallet. Artikkelen fortsetter under bildet.

spurs ground 1920s

I 1934 ble East Stand oppgradert til 5100 sitteplasser og 18.700 ståplasser, hvilket brakte kapasiteten opp i nesten 80.000! 

748 High Road

I 1921 kjøpte klubben "Det Røde Hus" foran stadion, som var brukt som resturant og kaffehus og gjorde det om til klubbkontorer. Men det var ikke før i 1937 at man byttet adresse fra det orginale 750 High Road til 748 High Road.

Siden 1980 har alle de gamle tribunene på White Hart Lane blitt revet og nye har blitt satt opp. Før de siste ombygningene bestod stadion av fire separate tribuner, som hver bar navn etter hvilken himmelretning de lå i. De fire er West Stand (langsiden nærmest High Road og administrasjonsbygningen) East Stand, North Stand og South Stand.

Nedre del av East Stand, kjent som "The Shelf", er en institusjon i seg selv, som stedet der de "ekte" supporterne følger sine helter. De siste ståplassene forsvant i 1993 da nedre del av North Stand ble omgjort til sittetribuner.

West Stand

West Stand som den står i dag sto ferdig i 1982 og inneholder administrasjonskontorer, garderober og VIP-fasiliteter. Tottenham var en foregangsklubb når det gjaldt å utvikle VIP-konseptet i engelsk fotball og to etasjer med private losjer (innglasset) ble fort utsolgt.

Kapasiteten ellers på West Stand er ikke all verden, pressetribunen er blant øyrikets dårligste, med plass fra rad 1-6 bak hjemmelagets innbytterbenk. Resten av setene på West Stand okkuperes stort sett av sesongkortholdere, en del av de firmaer. Så til tross for at billettene er blant de dyreste på stadion, er det ikke der du får oppleve den beste stemningen i kampen.

East Stand

East Stand ble renovert i 1992, og det medførte selvsagt endel protester at det dukket opp seter på den tradisjonsrike ståtribunen "The Shelf". East Stand deles i dag mellom hjemmesupportere (Lower Tier), og en mengde turister (Upper Tier). Sjansen for å sitte ved siden av noen som synger på Upper Tier er liten, men det er prisen vi må betale for å være det laget i London som deisdert fleste turister velger å se dersom de "bare skal se en kamp mens vi først er her".

Her fra byggingen av East Stand. Artikkelen fortsetter under bildet.

The East Stand the awesome Shelf in construction

East Stand skjemmes ellers av at de to søylene som støtter taket er i veien for noe av sikten for de fleste på tribunen. To søyler som for øvrig kan forårsake heftige misforståelser. I hjemmekampen mot Manchester United i august 1994 fikk skribentens sidemann nesten hjertestans av søylen. Det vil si, det var en tversoverpasning i Tottenhams backfirer som så ut som den gikk rett til United-spissen, fordi søylen skjulte hele Tottenham-spilleren pasningen ble slått til. Den sidemann skrek opp, og undertegnede trodde et øyeblikk han hadde sluttet å puste.

South Stand

South Stand var neste byggeprosjekt, og den ble offisielt åpnet i april 1995. South Stand deles mellom hjemmefans og bortefans. Når det gjelder stemning er der vanskelig å sitte bedre enn her. Selv om du sitter bak mål får du med deg all rivaliserende sang og skrål og det tilfører kampen en ekstra dimensjon.

North Stand

North Stand er den siste som ble ferdig, med åpning vinteren 1998. North Stand er lik South Stand, med det unntak at det her ikke finnes bortesupportere. Derimot holder klubbens medlemsklubb for barn, Junior Spurs, hus i deler av North Stand. Ekte fans og god oversikt kjennetegner North Stand i dag.

Den siste ombygningen brakte stadionkapasiteten opp i 36.400, og gjorde White Hart Lane til en av de fineste og mest gjennomførte stadioner i England. 

Nå er klubben i full sving med det som skal bli vårt nye hjem. Gamle White Hart Lane er revet og det nye praktanlegget skal etter planen stå ferdig og klart for innflytting til sesongstart 2018/19. Her kan du lese alt om vår nye lekegrind

(Kilder: The Official Illustrated History of Tottenham Hotspur / TottenhamSupporteren / www.tottenhamhotspur.com)

Siste på forumet

  • Ingen meldinger