Anges menn

Anges menn

Publisert av Magne Mellem Enoksen den 03.09.23.

Det blir både gamle kjente og nye fjes å se ved siden av Ange Postecoglou på Tottenham-benken denne sesongen. 

 Denne artikkelen sto først på trykk i Tottenhamsupporteren. Hvis du vil lese flere saker som denne og bli medlem av Tottenhams Venner gjør du det enkelt her

 

 En ny hovedtrener kommer sjelden alene. Noen har sine faste assistenter de alltid har med, mens andre gjør større eller mindre endringer på sine team. Ange Postecoglou tar ikke med seg noen fra Celtic til Tottenham. I stedet får han med seg et team sammensatt av kjente Tottenham-fjes og noen nye utenfra.

 Chris Davies (på hovedbildet i saken sammen med Mile Jedinak) er Tottenhams nye senior assistant coach – og dermed Postecoglous nestkommanderende. Davies var en het kandidat til å bli hovedtrener i Swansea i sommer, men han blir nå i stedet å finne på Tottenham-benken. Den 38 år gamle engelskmannen var sist Brendan Rodgers’ assistent i Leicester, men han sluttet i Leicester sammen med Rodgers i april. Siden da har han ikke ligget på latsiden, men reist rundt for å tilegne seg kunnskap, ifølge Sky Sports.

- Jeg har vært i Atalanta og Monaco, så kom jeg hjem og reiste videre til Villarreal og Benfica, før jeg også var i Wolfsburg. Det handlet om kultur og mentalitet, men også hvordan de spiller, trener og restituerer. Det var virkelig nyttig, forteller Davies til Sky Sports om studieturene sine.

 

 Besatt av ballbesittelse

 Davies forteller også at han følte seg mest hjemme i Villarreal av klubbene han besøkte. Grunnen er den ballbesittende stilen han liker godt, en stil han har likt siden han var ung.

- Jeg husker jeg satt på tribunen i Watford som ung og telte hvor mange ganger vi klarte fem pasninger i laget. Det skjedde ikke veldig ofte, men jeg begynte tidlig å skjønne at hver gang vi fikk flyt i spillet, skjedde det noe bra, forteller Davies til Sky Sports.

 Selv fikk han ingen stor fotballkarriere. Han spilte aldersbestemt fotball i Reading og fikk flere u-landslagskamper for Wales, men en skade gjorde at han måtte gi seg allerede som 19-åring. I mellomtiden hadde han truffet Brendan Rodgers i Reading, og de to delte interessen for ballbesittende fotball. Rodgers hadde Davies med seg som assistent da han rykket opp til Premier League med Swansea, og waliserne ble kjent for sin fine fotball.

 

 Taktisk fleksibel

 Siden har Davies vært med Rodgers som assistent i både Liverpool, Celtic og Leicester – med varierende spillestil. I en artikkel på Coachesvoice.com forklarer Davies at han er en pragmatisk type og gjerne kan tilpasse spillestilen etter motstanderen, selv om han primært ønsker å kontrollere kampen med ballen i laget.

- Som i Liverpool og Leicester vil jeg gjerne ha taktisk fleksibilitet for å tilpasse spillet etter ulike motstandere og forskjellige situasjoner, skriver Davies.

 Han understreker også i intervjuet med Sky Sports at han ikke liker å ha ballbesittelse bare for ballbesittelsens skyld. Faktisk blir han bekymret når folk vil spille ballbesittende av estetiske årsaker.

- Hvis en bare spiller sånn fordi det ser bra ut, vil du fort gjøre noe annet så fort du støter på vanskeligheter. Du må ha troen på at det er en effektiv form for fotball, sier han til Sky Sports.

 

 Fra teknikk til taktikk

 Ettersom han la skoene tidlig på hylla, har Davies allerede vært fotballtrener i snart 20 år. I sine tidlige trenerår brukte Chris Davies flere elementer fra futsal i treningene, for å utvikle spillernes teknikk – og da spesielt deres pasningsspill. Han var i denne perioden trener for ungdomslag i både USA og New Zealand, og skriver i Coachesvoice.com at han lærte mye om hvordan han kommuniserer med unge spillere.

 Det å lære bort brenner han fortsatt for. Men etter hvert har lidenskapen flyttet seg fra det tekniske til det taktiske. I alle klubbene han har jobbet under Brendan Rodgers har Davies hatt hovedansvar for analyse av motstandere og taktikken knyttet til det.

- Både i Celtic og Leicester var det min jobb å lede treningene fra dag til dag – styre de andre trenerne og jobbe tett med sports science-avdelingen. Jeg jobbet også mye én-til-én med utvikling av spillerne – både ute på banen, etter øktene og med videoanalyse, forteller Davies selv.

 Det kan virke som Ange Postecoglou har fått med seg en solid assistent i Tottenham. Nå gjenstår det å se hvordan arbeidsfordelingen blir mellom australieren, Chris Davies og resten av trenerne. 

Denne artikkelen sto først på trykk i Tottenhamsupporteren. Hvis du vil lese flere saker som denne og bli medlem av Tottenhams Venner gjør du det enkelt her

Saken fortsetter under bildet. 

 

Resten av teamet

Mile Jedinak (39) er den i trenerteamet Ange Postecoglou kjenner best fra før. Jedinak var nemlig kaptein for Australias landslag da Postecoglou trente det. Treneren har hyllet Jedinak for å gå i front både på og utenfor banen fra dag én. Han var også kaptein for Crystal Palace i flere år, før han avsluttet karrieren i Aston Villa i 2019. Fra 2020 har han vært i trenerapparatet i Villas akademi, hvor han har hatt spesielt ansvar for å følge opp spillere på utlån. I Tottenham får han tittelen assistant coach. 

Foto: Michael Dalder, Action Images/Reuters

 

 Ryan Mason (32) blir også assistenttrener for laget. Han har uttalt at han begynner å bli lysten på en permanent jobb som hovedtrener, men han fortsetter likevel som en del av Tottenhams trenerapparat. Mason var også assistent under Antonio Conte, i tillegg til å ha vært midlertidig hovedtrener for Tottenham i to perioder. Før dette var han trener i Tottenhams akademi, blant annet for U19-laget i UEFA Youth League og senere som ansvarlig for spillerutvikling i aldersgruppen 17 til 23 år. 

Foto: David Klein, Action Images/Reuters

 

Matt Wells (34) er som Mason, en ekte Tottenham-gutt. Han gikk gradene i Tottenhams akademi som spiller, men slo aldri gjennom. I stedet begynte han på en trenerkarriere, og han har vært med i trenerteamet på flere av Tottenhams ungdomslag, sist som hovedtrener på U18-laget i 2018/19-sesongen. Fra 2019 har han vært Scott Parkers assistent i Fulham, Bournemouth og Brugge, før han kom tilbake til Tottenham som Ryan Masons nestkommanderende i april i år. Wells er også barnebarnet til Tottenham-legenden Cliff Jones. Wells ser du under med fingrene foran haka. 

Foto: Peter Cziborra, Action Images/Reuters

 

Den tidligere Tottenham-keeperen Rob Burch (39) blir ny keepertrener i klubben. Han gikk gradene i akademiet som keeper og var på flere utlån før han forlot klubben i 2007. Flesteparten av kampene som aktiv fikk han for Lincoln i League Two mellom 2008 og 2010. I 2012 la han opp, og etter dette har han vært keepertrener i Tottenhams akademi og i FA, før han ble med i teamet til Scott Parker sammen med Matt Wells både i Fulham, Bournemouth og Brugge. Parker har uttalt at Burch også har hatt ansvaret for defensive dødballer i Bournemouth, så det gjenstår å se om han får et liknende ansvar i Tottenham. Burch ser du til høyre med skjegg på bildet under. 

Foto: Matthew Childs, Action Images/Reuters

 

Hovedfotoet og bildet av Ange og Mason midt i saken: Tottenham Hotspur.