Den greske supertreneren

Den greske supertreneren

Publisert av Magne Mellem Enoksen den 03.09.23.

De fleste har fått med seg at Ange Postecoglou kommer til Tottenham med offensiv fotball. Men like kjent er det ikke hvor han kommer fra. 

Denne artikkelen sto først på trykk i Tottenhamsupporteren. Hvis du vil lese flere saker som denne og bli medlem av Tottenhams Venner gjør du det enkelt her

 

Ny start igjen … Nok en mislykket sesong. Og så de samme gamle ryktene om hvem som skal ta over. Det tar lang tid fra Antonio Conte må gå av i mars og frem til en ny manager faktisk blir ansatt. Både Julian Nagelsmann og Luis Enrique nevnes.

Som de fleste Spurs fans er jeg møkk lei det samme gamle greiene. Vi vet jo at en ny manager ikke vil bli støttet fullt ut av Daniel Levy og Enic uansett. Etter hvert begynner det å dukke opp rykter om den meget suksessrike Celtic-manageren Angelos Postecoglou. Gresk-australieren, også ofte kalt Ange. Som halvt gresk kypriot tenker jeg at dette faktisk hadde vært meget kult. Der og da er det bare rykter – og engelsk Premier League er et helt annet nivå enn skotsk Premier League.

 6. juni sitter jeg på den greske kafeen Giasou på Frogner i Oslo, med en annen norsk-gresk kamerat Giorgios. Han er supporter av både Arsenal og Panathinaikos – av alle lag. Det er erkerivalene til både Tottenham og mitt greske lag Olympiakos. Vi nyter hver vår iskalde deilige freddo espresso, servert av kafedriveren fra Aten, Andreas, også Panathinaikos-fan. Mens vi drikker, sjekker vi sosiale medier kjapt. DER JA!!! Angelos Postecoglou er faktisk offisielt ny Tottenham-manager. Plutselig får jeg tilbake optimisme og spente følelser rundt klubben vår igjen. Jeg kan jo ikke føle annet enn det, til tross for alt styret med Enic, negativ Conte-fotball og et ubrukelig forsvar. Jeg hadde aldri noensinne trodd at en greker ville bli Tottenham manager. Det er noe helt spesielt. Tenk hvordan alle norske Manchester United-fans følte det da Ole Gunnar Solskjær ble deres manager.

 Min Arsenal-kamerat Georgios setter derimot freddoen i halsen. Han har alltid beundret Postecoglou og hans nydelige angrepsfotball med 4-3-3 (og han strever fortsatt med det faktum at Arsenal rotet bort ligatittelen). Til tross for at det ser lyst ut med Champions League-fotball under Mikel Arteta fremover, er det en bitter kamel (eller i dette tilfellet gresk geit) for ham å svelge at deres erkerival i N17 vil ledes av en gresk manager.

 Kanskje Daniel Levy faktisk har skjønt at en manager må få tid og backing? Med tanke på Postecoglous fireårskontrakt? Jeg vil aldri tilgi ham for at han sparket Jose Mourinho fem dager før en cupfinale. Og selv om jeg hadde tro på Antonio Conte i perioder, var det likevel for mye som ikke stemte overens med ham og klubben. Skal Postecoglou bli en suksess som Mauricio Pochettino? Eller enda bedre? Han har tross alt vunnet trofeer overalt han har vært.

 

 Grekeren Postecoglou

 Alle vet hvor stor suksess Postecoglou har hatt med Celtic. Han har vunnet trofeer overalt ellers, tatt Australia til VM, vunnet Asia Cup og så videre. Dessuten står han for en sykt underholdende fotball, masse mål og et vanvittig fokus på å angripe. I sommer lovet han “overseas fans” på en pressekonferanse at de ikke vil sovne under kampene når de står opp grytidlig på morgenen for å få med seg Spurs.

 Men hvem er Angelos “Ange” Postecoglou? For det første: Han omtales som australier overalt. Han snakker flytende engelsk-australsk og betyr enormt for australsk fotball. Uansett, som alle ser på navnet, er han opprinnelig greker. Hans etternavn Postecoglou – og andre greske etternavn som slutter på “oglou” – er et vanlig etternavn å finne blant grekere med opprinnelse i regionen Anatolia (også kjent som Lilleasia). Tenk for eksempel på den greske måljegeren Kostas Mitroglou. Lilleasia utgjør i hovedsak dagens stat Tyrkia. Etter den gresk-tyrkiske krigen fra 1919 til 1922 ble mange etniske Anatolia-grekere tvunget ut av denne regionen. Mange av disse flyktningene bosatte seg i Nea Filadelfia, altså Ange Postecoglous fødested i Aten. Byen har fått navnet etter den anatoliske byen Filadelfia, som i dag ligger i Tyrkia og heter Alasehir.

 Anatolia er forresten et gresk ord, Ἀνατολή (Anatolḗ) , som betyr øst eller (sol)oppgang. Betyr Postecoglous ansettelse som Tottenham-manager en ny fremtid for klubben vår? En ny soloppgang?

 Ange ble altså født i Nea Filadelfia, en forstad i Aten, i 1965. Hans far Dimitris (kalt Jim) mistet sin forretning i forbindelse med den greske militærjuntaens kupp to år etterpå. Faren tok med seg familien og emigrerte til Melbourne i Australia. De reiste med båt, og ferden tok en måned.

 Ange Postecoglou startet sin spillerkarriere i South Melbourne Hellas, en klubb startet av greske immigranter i 1959. Postecoglou startet også sin managerkarriere der. De vant serien et par ganger og Oceania Club Championship.

 

 Hjemme i Nord-London 

 Som greker vil Postecoglou definitivt føle seg hjemme i Nord-London. Mange lokale Spurs-fans er nok meget spente nå, med tanke på alle grekerne som bor i London. Det anslås å være så mye som  335.000 gresk-kypriotere i Storbritannia, og Nord-London har tradisjonelt vært deres store base. I områder som Palmers Green, Tottenham North og Tottenham South bor det veldig mange. Så det er ikke mangel på greske kafeer og restauranter. Ange og hans familie vil finne gresk mat overalt.

 Jeg husker selv hvor deilig det var å trøste meg med ubegrenset kypriotisk vin på den årlige kypriotiske vinfestivalen i Nord-London dagen etter Champions League finalen 2019.

 Alle har vel sett Spurs Cypru- flagget på tribunen under hjemmekampene på Tottenham Hotspur Stadium. Det samme flagget var selvsagt godt synlig på White Hart Lane også. 

 

 Farens rolle 

 Selve forholdet til fotballen har Postecoglou også gitt faren sin mye av æren for. Faren elsket fotball og spilte på et lavere nivå i Hellas. I Australia, som mange andre immigranter, jobbet han stort sett hele tiden for å ha råd forsørge familien. Ange vokste opp med at faren ofte ikke var hjemme, men fotball var et av de få områdene Ange kunne få en kobling med faren på.

 Faren kom ofte sent hjem, lærte Ange verdien av hardt arbeid og introduserte masse god fotball til ham – blant annet Johan Cruyffs Nederland, Brasil og Real Madrid. Det hendte at faren vekket ham klokken 02.00 om natta for å se europeisk fotball. Favorittlaget var AEK Aten, mens Liverpool var det engelske laget. Vi får tro at Ange har glemt alt av bånd til Liverpool nå som han er Tottenham manager.

 

 En stor vinnerpersonlighet 

 Ange Postecoglou har virkelig jobbet seg oppover. Fra australsk ligafotball, via japansk og nå endelig verdens største liga. Han har vunnet overalt. Trofeer og offensiv, underholdende fotball – nettopp alt det vi alle Spurs fans drømmer om. Har Daniel Levy endelig funnet en manager som vil passe perfekt inn med vår historie og identitet? Skal vi endelig få tilbake fotball The Spurs Way? Vil Harry Kane bli inspirert til å bli? Vil Ange få Son tilbake der han var? Få skikk på forsvaret? Signeringene i sommer har i skrivende stund truffet blink så langt. Vi har endelig en playmaker igjen i James Maddison og en lovende italiensk keeper, som er god med ballen i beina. Det gjelder bare å få inn et par kvalitetsstoppere nå, som kan spille sammen med Christian Romero. 

 Presset vil være høyere på Postecoglou enn noensinne. Han er ikke redd for utfordringer. Det er et enormt press i Celtic, på det å levere trofeer. Men det er selvsagt ikke det samme som å jobbe i engelsk Premier League. Og i alle fall ikke for en klubb som Tottenham! Med alt det innebærer.

 Postecoglou er heldigvis ikke fremmed for galskap og masse rart innen fotball. Han ledet faktisk Panachaiki fra den greske byen Patras (kjent for sitt fantastiske karneval) i 2008. Han tok dette som en veldig spesiell utfordring, da klubben nemlig befant seg på nivå tre i gresk fotball. Her utviklet han forskjellige metoder å jobbe på som trener, som han ennå bruker den dag i dag. Så Ange er godt vant med lidenskapelige og kravstore fotballsupportere. Greske fotballfans er verdensberømte for det. Bare se når Tottenham har møtt greske og kypriotiske klubblag i Europa.

- Jeg elsker kaoset i Hellas. Jeg elsker gresk fotball og hvor raskt det går fra det ene ekstreme til det andre så raskt, fortalte han til en skotsk avis for noen år siden.

 Det mest spesielle fra denne perioden i Hellas var da den lokale gresk-ortodokse presten stoppet ham på gata etter et tap. Presten var sint og konfronterte Postecoglou med spørsmål rundt byttene under kampen. 

 Det oser vinner av Postecoglou. For noen år siden gikk det rykter om at han skulle ta over det greske landslaget, som i dag ironisk nok ledes av tidligere Tottenham-spiller Gustavo Poyet. I dag er jeg som gresk-kypriot glad for at det ikke ble noe av. For det er enda kulere at han er Tottenham-manager! 

 La oss satse på feiring av trofeer og flott fotball, med ouzo og gresk dans i årene fremover. OPA! 

Denne artikkelen sto først på trykk i Tottenhamsupporteren. Hvis du vil lese flere saker som denne og bli medlem av Tottenhams Venner gjør du det enkelt her

 

Foto: Andreas Kyriakou.